Kuidas jalutada koera?

Kuidas jalutada koera nii, et see oleks turvaline ja kaaskodanike (k a teiste koerjalutajate) suhtes lugupidav? Tundub ju lihtne- paned koera rihma otsa ning liigud niimoodi ringi. Tegelik elu tõestab aga tihti vastupidist. Inimesed ei tea, kuidas on kõige ohutum teistest koerajalutajatest mööduda või kuidas peaks käituma, kui koer rihma otsast lahti on.

Kuna mul on viimase paari kuu jooksul olnud mitmeid negatiivseid kokkupuuteid koerajalutajatega ning ühega vestlemine pani mind mõistma, et see, mis on minu jaoks elementaarne viisakus, pole seda mitte kõigi teiste jaoks, otsustasin sellel teemal veidi kirjutada.

Esiteks koera rihma otsas jalutamisest

Ei piisa sellest, kui koera lihtsalt rihma otsa kinnitate ning siis koer laperdab rihma pikkuses ringi või tirib inimest sinna, kuhu ta minna tahab. Koer peab oskama ilusti rihmas kõndida ning reageerima inimese käsklustele. Vajalik oskus on ka inimese jala juures püsimine ehk kõrvalkõnd- teistest möödumiseks või näiteks linnas jalutamiseks, kus on tihe liiklus.

Selleks, et ohutult teistest koerajalutajatest mööduda:

  • Võta koer oma jala juurde. Hea oleks, kui koerad jääks möödumisel välimistele külgedele ning inimesed vastakuti/kõrvuti.
  • Mida reaktiivsem on sinu või vatutulija koer, seda suurema KAAREGA tuleb mööduda. Kui tee on väga kitsas, siis aitab tagasi keeramine (keerad 180 kraadi tagasi sinna, kust tulid ja siis veidi aja pärast uuesti alguses mindud suunas ja nii mitu korda- selliselt käitumine aitab koera rasketes situatsioonides paremini kontrolli alla saada). Miks kaarega? Looduses loomad ei kõnni kunagi teiteisele otse peale, kui nad just ei valmistu rünnakuks. Seetõttu mõjub otse koera suunas kõndimine ka paljudele koertele ärritavalt.
  • Kasuta maiust. Mida reaktiivsem su koer teiste koerte suhtes on, seda kaugemale pead mööduvast koerast minema selleks, et saada oma koeraga kontakt. Maiuse kasutamine aitab lisaks kontakti saamisele ja õige käitumise premeerimisele ka looma rahustada (söömine rahustab).

Kui soovid, et su koer tutvuks vastutuleva koeraga, siis peab juba eemalt KÜSIMA, kas on ok, kui koerad omavahel suhtlevad (mitte seda, kas on emane või isane :D). Alles siis, kui oled saanud nõusoleku koera omanikult, võid koera teise koera juurde lasta. Kui saad eitava vastuse, ei maksa sellest solvuda- vabalt võib olla, et teine koer on kas haige või agressiivne koerte suhtes või on koeraomanikul lihtsalt kiire. Kõik koerad ei pea omavahel suhtlema, samamoodi nagu inimene ei suhtle iga vastutuleva inimesega.

Mida mitte teha teistest möödumisel:

  • Isegi kui su koer on väga sõbralik, ei tohi lasta tal rigi laperdada- ei vabalt ega ka rihma otsas (eriti 5 või 8 meetrise flexi otsas). Osad inimesed võivad karta koeri ja lugupidamisest nende vastu tuleb oma koer alati teistest möödumisel enda lähedale võtta. Paljudel sportlastel on ka halbu kogemusi koertega ja seetõttu ei maksa loota, et neile piisab, kui hüüate, et teie koer on sõbralik.
  • Teisi koeri koos oma koeraga niisama passida on ebaviisakas. Paljud koerad kivistuvad teist koera nähes- nad viskavad lamama ning siis jälgivad üksisilmi vastutulevat koera. Sellist käitumist ei tohi lubada! Esitaks on see sulle endale tüütu ja aega rasikav ja teiseks tekitab see koerte vahel pinget, kuna selline käitumine on väljakutsuv. Kui soovid, et koerad suhtleksid, siis tuleb koeraomanikuga rääkida nagu juba eelnevalt kirjutasin. Kui sa ei soovi koeri kokku lasta või võõrastega suhelda, siis tuleb lihtsalt mööda minna. Mida rohkem sa lubad oma koeral teisi koeri passida, seda rohkem ta seda tegema hakkab ja varem või hiljem tekitab see ka sulle endale probleeme.
  • Ära jää möödumisel seisma. Kui oled juba otsustanud mööda minna teisest koerast, siis tuleb liikuda. Ainuke mõeldav paigal püsimise viis on see, kui lähed koos koeraga veidi eemale, paned ta istuma ja hoiad temaga kontakti. Isegi kui sul on väga sõbralik ja ükskõikne koer ei ole teiste inimeste ja koerte suhtes viisakas keset teed passida.

Selleks, et lahtise koeraga ohutult liigelda:

  • Jälgi pidevalt ümbrust. Vajadusel (märgates teisi inimesi ja/või koeri) kutsu oma koer kohe enda juurde ja võta kontrolli alla. Ka siis kui püsid ühe koha peal ja koerad mängivad, tuleb jälgida ümbrust. Isegi sõnakuulelikud koerad võivad mänguhoos joosta mõne liikleja juurde, kes seda ei soovi. Seetõttu on oluline, et kontrolliksid pidevalt, mis ümbruses toimub ja jõuaksid ise esimesena reageerida.
  • Kui koer ei tule kutsumise peale erinevates situatsioonides (ka teiste koerte juuresolekul) kohe juurde, siis ei tohi teda rihma otsast lahti lasta.
  • NB! Lase oma koer rihma otsast lahti ainult sellistes kohtades, kus liigub vähe inimesi ja su vaateväli pole piiratud.

KOKKUVÕTTEKS

– Ole tähelepanelik selle suhtes, mis ümbruses toimub.

– Kui märkad kedagi, siis kutsu kohe koer enda juurde.

– Isegi kui koer on rihma otsas, tuleb ta teistest möödumisel enda lähedale võtta.

– Ära lase oma koeral teisi koeri niisama passida.

– Kui soovid, et su koer tutvuks vastutuleva koeraga, siis küsi selleks eelnevalt juba eemalt luba.

– Mine koerajalutajatest mööda alati kaarega. Mida reaktiivsem koer, seda suurem kaar.

– Võta jalutuskäigule kaasa maiused!

Mõnusat ja turvalist jalutamist! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Pilt: http://www.doglivingmagazine.com/

Rubriigid: Blogi. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.