Turvalised pühad koos koeraga

JÕULUD JA AASTAVAHETUS KOOS KOERAGA

Pühad on ukse ees: lastele ootusärev ja rõõmus, täistkasvanutele tihtipeale aasta kõige kiirem aeg, paljudele koertele aga stressirohke periood. Selleks et jõulud ning aasta lõpp turvaliselt koos koeraga mööda saata, olen kirja pannud mõned näpunäited.

  • Kuigi jõulude eelne aeg on väga kiire, ürita oma koera rutiin hoida tavapärane. Mida vähem muutusi- seda vähem stressi. Lisaks maandavad jalutuskäigud koeri nii emotsionaalselt kui füüsiliselt.
  • Kui vähegi võimalik, siis ära võta oma koera kaasa suurtele koosviibimistele. Ainult väga seltskondlikud ning sotsiaalsed koerad võivad sellises olukorras neutraalseks jääda või seda isegi nautida.
  • Kui siiski oled sunnitud koera pidustustele kaasa võtma, oleks hea, kui saaksid talle seal oma rahuliku nurgakese tekitada (pesa, puur vms), kus ta saab vajadusel häirimatult puhata.
  • Palu sõpradel-sugulastel oma koerale toidupalukesi laua tagant mitte poetada. Esiteks õpetab see su koerale laua juures lunimist ning teiseks ei või iial teada, mida inimesed koerale sisse söödavad 🙂
  • Ole eriti tähelepanelik laste suhtes. Paljud lapsed ei oska vanusest või kogenematusest koertega suhelda ning võivad koerale liiga teha. Lisaks ei pruugi ka koer osata lastega ümber käia, kui ta ei ole lastega varem piisavalt kokku puutunud.
  • Kui su koer on väga ablas, siis jälgi, et ta ei sööks sisse dekoratsioone, pakkepaelu vms. Eriti kahjulikud on patareid, kuna sisaldavad söövitavaid aineid.
  • Lisaks on koertel väga hea nina ning söödavad kingitused võivad seetõttu lausa imeväel kuuse alt ära kaduda!
  • NB! Toiduainetest on eriti ohtlik koerte jaoks šokolaad. Šokolaadimürgistuse tunnused on südame pekslemine, hingeldamine, oksendamine, süljevool, kõhulahtisus, hüper­aktiivsus, krambid, lihaste värinad või teadvusekaotus. Tunnused ilmnevad tavaliselt mõne tunni jooksul, kõige hiljem ööpäeva möödudes.
    Kui su koer on söönud šokolaadi, siis katsu ta saada oksendama ja anna talle söetablette ning pea edaspidise suhtes nõu oma loomaarstiga.
  • Lisaks teatud toiduainetele on mürgised ka mitmed jõululilled nagu jõulutäht, jõulukaktus, ratsuritäht, hüatsint, tulp, astelpõõsas ja puuvõõrik, väga mürgised on must lumeroos ning koralltomat.

Esmaabi mürgituse korral *

 Juhul kui koeral siiski õnnestub midagi mürgist sisse süüa, toimi järgnevalt:

  • Kui ohtliku aine neelamisest on möödas alla paari tunni, proovi loomal oksendamist esile kutsuda!
  • Tühja kõhu puhul anna enne natuke pehmet toitu.
  • Kõige käepärasem on näpud kurku suruda, kui see ei aita, siis kodustest vahenditest sobib oksendamise esilekutsumiseks sool. Soola tuleks sõltuvalt koera kaalust talle keelepärale panna – iga 10 kilogrammi kohta üks teelusikatäis soola ja seejärel anda koerale natuke vett juua. Tähelepanu: kui sellise soolakoguse peale koer oksendama ei hakka, siis soola juurde anda ei tohi!
  • Kui kodus juhtub olema  kolmeprotsendilist vesinikülihapendit, siis anna koerale iga 10 kilogrammi kohta viis milliliitrit iga kümne minuti järel, kuni ta oksendama hakkab.

NB! Oksendust ei tohi esile kutsuda, kui…
1) tegemist on söövitava ainega (hape, leelis, tugevatoimeline puhastusvahend). Sellisel juhul pühi ja loputa suud veega ja jooda vett, piima, üks supilusikatäis toiduõli või munavalget;
2) koer on väga loid või teadvusetu;
3) on tegemist petrooleumi sisaldava produktiga;
4) koer on neelanud terava eseme – sel juhul võib sööta kiudainerikast toitu, lootuses, et see keerdub terava eseme ümber ja kahjustused on väiksemad.

Pärast oksendamist või juhul, kui  sul ei õnnestu oksendamist esile kutsuda, anna koerale söetablette. Söetabletid on tõhusad ja turvalised ning takistavad enamiku kahjulike ainete imendumist. Koerale tuleks anda üks-kaks grammi kilogrammi kohta – see tähendab, et 40–50 tabletti kümnekilosele koerale. Tablette on hea anda piimaga.

* Tegemist on esmaabiga, mitte soovitusega koera arsti asemel kodus ravida- see tähendab, et esimesel võimalusel peale esmaabi andmist tuleb siiski loomaarsti juurde tormata või temaga vähemalt nõu pidada (kui koera olukord on stabiilne). Kui sa ei tea, millega täpselt tegu, pöördu parem kohe arsti poole!

Allikas esmaabi kohta: http://epl.delfi.ee/news/eesti/joulud-lemmikutele-ohtlike-ahvatluste-aeg?id=63682962

Ettevalmistused aastavahetuseks

Juba enne aastavahetust tuleks kindlaks teha, kuidas koer paukudesse suhtub ning vastavalt sellele vajalikud meetmed kasutusele võtta. Mida rohkem koer pauku kardab, seda rohkeb pead vaeva nägema selleks, et aastavahetus tema jaoks võimalikult rahulikult mööduks. Samas tasub ettevaatlik olla ka paugukindlate koertega- ei ole välistatud, et paugu suhtes ükskõiksed koerad võivad ühel hetkel ehmatusest pauku kartma hakata.

Desensibiliseerimine e. koera paugu suhtes neutraalseks muutmine.

Internetis on müügil spetsiaalsed CD-plaadid, kuhu on lindistatud eri liiki müra (müristamine, ilutulestik, püssilasud jne). Miskit on kindlsti võimalik leida ka Youtube’st.
Pane plaat mängima näiteks koera söögi ajal või siis temaga mängides ning alguses kindlasti nii vaikselt, et see koera ei häiriks. Kui koer paukudele enam ei reageeri, saab helitugevust tasapisi juurde keerata.
Desensibiliseerimine on pikemaajaline treening mis nõuab aega ja kannatust.

Thundershirt ehk rahustav vest – efektiivne lahendus äikese- ja helidehirmust tekkinud ärevuse puhul. Vesti survel on rahustav mõju koera närvisüsteemile. Surve kasutamine ärevuse vaigistamiseks on olnud tavapraktikaks juba aastaid.

Tellida saab näiteks CleanRun lehelt

Feromoonid – on looduslikud lõhnaained, mida eritavad paljude liikide emased isendid. D. A. P. (Dog Appeasing Pheromone) on otse tõlgituna koera rahustav feromoon, mida eritub imetava koera nisade vahel oleva naha rasunäärmetest kutsikate esimeste elunädalate jooksul. Koera rahustav feromoon tõstab kutsika enesekindlust, et ta suudaks toime tulla uute ja hirmu tekitavate olukordadega. Samamoodi toimib feromoon ka täiskasvanud koera puhul. Koerte feromoone on saada kaelarihma, pihusti ja difuusori kujul. Neid tooteid peaks hakkama kindlasti kasutama paar nädalat enne eeldatavat ärritust. Ehk siis paugukartlike loomade puhul kindlasti juba nüüd.

Looduslikud aroomiõlid – Aroomiõlid mõjuvad rahustavalt ja tasakaalustavad närvisüsteemi. Rahustava toimega on näiteks lavendel, sandel, bergamot, mandariin….

Antidepressandid, rahustid – väga tõsise mürafoobia puhul võib loomaarst kirjutada välja ka antidepressante või rahusteid, kuid need ei ole mõeldud probleemi pikaajaliseks või lõplikuks lahendamiseks vaid käitumisprobleemi lühiajaliseks leevendamiseks.

Püsivate tulemuste saavutamiseks peaks rohtusid kasutama käiskäes käitumusliku teraapiaga.

Allikas: http://rahvahaal.delfi.ee/news/uudised/aastavahetus-on-ukse-ees-kuidas-leevendada-koerte-paugukartust.d?id=63098632

Aasta viimasel päeval paugukartliku või-tundliku koeraga

  • Jaluta koera võimalikult vara ja pikalt, et ta oleks väsinud.
  • Ära lase koera rihma otsast lahti, sest ehmatuse korral võib koer põgeneda.
  • Kontrolli, et koeral oleks kaelarihma küljes sinu andmed ning kiip kindlasti lemmikloomade registrisse kantud! Järsu liigutusega võib jõuline koer ka tugeva rihma katki tõmmata ning põgeneda.
  • Õhtuks võta koer tuppa või kui see tõesti ei ole kuidagi võimalik, pane garaaži, kuuri vms kohta kinni, et ta ei pääseks ehmatusest lahti.
  • Toas paiguta koer sellisesse ruumi, kuhu kostab kõige vähem helisid väljast- näiteks vannituppa.
  • Kui koer on harjunud puuris olema, siis pane ta puuri ja kata puur kinni.
  • Paugutamise ajaks pane valjusti mängima televiisor või raadio.
  • Kui koer ei lähe hirmust nii lukku, et on võimeline sööma, siis anna talle näiteks suur toores kont järada (lehma reieluu). Võib ka olla mõni hea kuivatatud rupski (pullipeenis, looma kõõlused vms, mis ikka kestaks) või siis nahast rull.
  • Kui jääd koerga koos tuppa, võid ilutulestiku ajal näiteks mängida koeraga tema lemmikmänguasjaga või teha lihtsaid harjutusi, mis talle meeldivad. Kiitmine ning premeerimine tõstavad koera enesekindlust. (Seda saab teha ainult koertega kes on paugutundlikud mitte pauguarad ehk kes küll reageerivad paugule, kuid suudavad sellest hoolimata toimida).
  • Ignoreeri ärevat käitumist. Koera lohutades ainult süvendad tema hirmu. Ole rahulik, ükskõikne ja enesekindel. Sinu emotsioonid mõjutavad ka koera.
  • Ettevaatust ilutulestiku rakettidega-need sisaldavad mitmeid kemikaale, mis allaneelamisel võivad esile kutsuda mao-seedetrakti ärritust nagu oksendamine ja kõhuvalu, aga ka verist kõhulahtisust. Allanaeelamisel ei tohi oksendamist esile kutsuda!

Õnnetus ei hüüa tulles- olge pühade ajal veidi ettevaatlikumad kui tavaliselt.

Rahulikke pühi kõikidele kahe- ja neljajalgsetele! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rubriigid: Blogi. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.