Enne kui võtad koera…

Koera võtmine on suur vastutus. Laias laastus võib seda võrrelda lapse saamisega. Samas kui last saab praktiliselt igale poole kaasa võtta ning ta muutub iga aastaga aina iseseisvamaks, siis koeri paljudesse kohtadesse ei lubata ja nad jäävad oma elu lõpuni väikelapse sarnaselt teist sõltuvaks.

Niisis enne kui võtad koera, mõtle:

–        Kas sul on tema jaoks piisavalt aega: jalutamiseks, mängimiseks, treenimiseks jne ning mitte ainult täna-homme vaid ka tulevikus. Kindlasti tuleb elus ette igasuguseid ootamatusi, mida pole võimalik ette näha, kuid näiteks ülikooli minek vmt samm on täiesti ette aimatav ühe inimese elus.

–        Kas oled valmis kutsika kasvatamiseks. See tähendab pidevat õue vahet jooksmist, kuna kutsikad pissivad väga tihti. Lisaks tuleb kodu muuta kutsikakindlaks, et ta midagi ära ei näriks ja/ või endale liiga ei teeks. Tihti juhtub ka „õnnetusi“ ning su lemmikkingadest jääb alles ainult mälestus või siis ilutseb keset heledat vaipa kollane loik.

–        Kuidas saad hakkama sellega, kui pisike „krokodill“ su jalgu varitseb ning igal võimalusel oma nõelteravate hammastega su varvastesse kinni kargab või siis püksisääres mööda tuba kaasa lohiseb.

–        Kas sul on piisavalt raha koerale korraliku toidu ostmiseks ning veterinaarkulude hüvitamiseks. Me kõik loodame, et meie koerad on terved ning nendega ei jutu midagi, kuid tegelikkus võib olla väga kaugel sellest ning pahatihti ulatuvad veterinaararved sadadesse eurodesse…

–        Kui palju tead sa üldse koerte käitumisest ja nende treenimisest? Tegemist on siiski teise loomaliigiga ning see, mis on inimeste jaoks iseenesest mõistetav võib koera jaoks täiesti arusaamatu olla. Oskad sa koertega suhelda? Tead sa, milline peab üks hästi käituv sotsiaalne koer olema ning kõige tähtsam, kas sa oskad teda selliseks kasvatada?

–        Mis saab siis, kui koer ei vasta sinu ootustele?

Räägime nüüd veidi pikemalt lahti viimase küsimuse. Kui plaanid koera võtta varjupaigast või lihtsalt segaverelise koera kutsika ega siis tihtipeale teagi mida oodata. Isegi koerte käitumist tundval inimesel on raske sotti saada varjupaiga koertest, sest varjupaigas võivad nad käituda ühte moodi, kuid kodus, erinevate olukordadega kokku puutudes, hoopis teistmoodi. Selleks, et võimalikult palju varjupaiga koera kohta infot saada, soovitan teda külastada korduvalt ning üritada nii palju kui võimalik teda erinevatesse olukordadesse panna. Lisaks räägi kindlasti põhjalikult varjupaiga talitajatega.

Kui arvad, et tõukoeraga on lihtsam…siis tea, et põhjalik eeltöö on siinkohal võtmesõnaks. Esiteks mõtle välja, milline koer sulle sobib. Kas sa soovid sportkoera või lihtsalt seltsilist? Erinevatel koertel on väga erinev energiatase ning iseloom. Kui suur koer sulle sobib ja alles siis võiks mõelda välimusele. Ma tean, et see on raske, kuna inimesed on väga visuaalsed, aga sinu enda ja koera huvides palun ära võta koera ainult välimuse järgi!

Ma olen näinud liiga palju õnnetuid koeri ja koeraomanikke, kes lihtsalt ei sobi oma olemuselt kokku. Vanad inimesed, kes vaevu liikuda suudavad võtavad endale isase kaukaasia lambakoera ning enne kui nad arugi saavad, ei käi neil enam külalisi, sest koer hoiab vale kasvatuse ning tegevusetuse tagajärjel kõiki hirmuvalitsuse all. Millised vanavanemad saavad olla õnnelikud, kui nende lapselapsed enam külas ei käi?

Iga kord kui ma selliste inimestega kokku puutun, mõtlen, miks inimesed ennast piinavad? Kas tõesti on selline valik oma hinda väärt? „Mulle meeldivad kaukaasia lambakoerad, eelmine koer oli ka kaukaaslane ja tema oli nii tore…“ Jah, aga inimesed jäävad vanaks ning koerad võivad iseloomult väga erinevad olla. Palun ära tee oma koerale ülekohut teda eelmisega võrreldes! Kõik koerad on erinevalt erilised.

Maailmas on väga palju huvitavaid tõuge ning kindlasti leiab iga koeraarmastaja nende seast just enda jaoks sobiva. Samas kui mingi tõug on tõesti sinult südame röövinud ja sa ei kujuta oma elu ette mõne teistsuguse neljajalgsega, kuid sa ei ole enam võimeline sellist koera pidama, siis parem ära võta endale üldse koera. See võib küll kõlada julmalt, aga kas sa tõesti tahad, et sulle armas koer oleks õnnetu ja muudaks ka sinu elu keeruliseks/õnnetuks?

Koer peab inimesele eelkõige positiivseid emotsioone pakkuma, selle jaoks me neid ju peamegi;)

Nüüd, kui oled tõu välja valinud, saad hakata erinevaid kenneleid läbi kammima. Vastutustundlik kasvataja tegeleb tõu aretusega, mitte lihtsalt koerte valimatu paljundamisega. Kindlasti vii end kurssi antud tõu pärilike haigustega ning uuri, millised on koera vanemate ja esivanemate terviseuuringute tulemused.

Kui soovid endale sportkoera, siis vali kutsikas kennelist, kus antud spordialaga tulemuslikult tegeletakse- uuri, millised on kutsika vanemate ja esivanemate tulemused ning sooritused. Samas ole valmis selleks, et kasvataja sinu kohta põhjalikku taustauuringut teeb. Häid koeri ei müüda suvalistele inimestele. Hea kasvataja soovib, et tema kutsikas headesse kätesse läheks ning tihtipeale peab kutsikasoovija tõestama, et ta sellist kutsikat väärib 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rubriigid: Blogi. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.